FAQ – Pyetjet më shpesh të parashtruara

Çka paraqet programi Work & Travel USA?

Ky program është një shkëmbim kulturor që u mundëson studentëve të jetojnë dhe të punojnë në Amerikë gjatë pushimeve verore të përcaktuara nga fakulteti i tyre. Pjesa e punës e programit zgjat deri në 4 muaj, ndërsa studentët përfitojnë edhe një hapësirë 1 mujore për ekskursione turistike.

Çfarë lloj programi është Work & Travel Deutschland?

Work & Travel Deutschland, ose siç njihet më mirë në Gjermani – Ferienbeschaftigung, është një punë studentore verore, përmes së cilës studentët përfitojnë nga 90 ditët e lejuara në Bashkimin Evropian duke punuar, udhëtuar dhe shoqëruar në Gjermani.

A kërkohet vizë për Work & Travel USA?

Studentët pjesëmarrës në këtë program marrin  vizë J1 të dhënë nga Ambasada e SHBA-së për një intervistë të planifikuar nga agjencia midis marsit dhe qershorit.

A kanë nevojë për vizë pjesëmarrësit e Work & Travel Deutschland?

Qytetarëve të Maqedonisë u lejohet qëndrimi 90 ditor në Bashkimin Evropian, që do të thotë se studentët që ndjekin këtë program i shfrytëzojnë pikërisht ato 90 ditë dhe nuk kanë nevojë për vizë shtesë. Megjithatë, kjo do të thotë se ata nuk do të mund të udhëtojnë në një shtet anëtar të Bashkimit Evropian për 90 ditë para dhe pas punës studentore. Por për të qenë në gjendje për të punuar në ato ditë, aplikohet një leje pune, e cila merret 4-8 javë pas aplikimit

Çfarë nënkuptohet me një sponsor programi amerikan?

Sponsori është një agjenci e licencuar nga Shtetet e Bashkuara që lëshon dokumentin DS2019 të kërkuar për procesin e vizave për studentët. Gjithashtu, i njëjti sponsor ndërmjetëson punësimin me punëdhënësin tuaj dhe është në dispozicion të studentëve në çdo kohë për çdo problem gjatë qëndrimit të tyre në SHBA.

A ka ndonjë sponsor në program në Gjermani?

Jo, Kontext është një rekrutues i drejtpërdrejtë për partnerët dhe punëdhënësit në Gjermani, prandaj ndërmjetësimi për këtë program është falas. pas aplikimit.

Çfarë është Social Security Number – SSN?

SSN është një numër unik i caktuar për të gjithë pjesëmarrësit e programit në Shtetet e Bashkuara, pa të cilin ju nuk mund të punësoheni ligjërisht në Shtetet e Bashkuara. SSN-ja e marrë është e vlefshme për çdo udhëtim të ardhshëm në Shtetet e Bashkuara dhe aplikohet në zyrën më të afërt kompetente në Shtetet e Bashkuara. Ky numër është rreptësisht konfidencial dhe nuk duhet të ndahet me askënd.

Çfarë paraqet Steuernummer?

Numri tatimor, me të cilin hyni në sistemin tatimor në Gjermani. Ju duhet ta merrni këtë numër përpara se të merrni rrogën tuaj të parë në mënyrë që të mos futeni në grupin e gabuar tatimor dhe për këtë arsye të paguani më shumë taksa.

A mund të largohen studentët nga vendi i punës i ofruar nga sponsori?

JO! Nëse largoheni nga puna e caktuar nga agjencia sponsorizuese, viza anulohet automatikisht dhe ju duhet të largoheni nga SHBA brenda 10 ditëve. Nëse jeni duke përjetuar parregullsi në vendin e punës, duhet të na kontaktoni ne ose sponsorin tuaj në SHBA për të gjetur një zgjidhje dhe vetëm me lejen e sponsorit për të ndryshuar pozicionin e punës.

A mund të ndryshojnë studentët vendin e tyre të punës në programin për në Gjermani?

JO! Nëse dëshironi të ndryshoni vendin e punës gjatë kohës që jeni atje, do t'ju duhet të jepni dorëheqjen nga pozicioni aktual i punës dhe të filloni përsëri të gjithë procedurën, e cila siç e përmendëm më parë zgjat 4-8 javë.

A mund të punoni më shumë se 1 punë në SHBA?

Po, ju lejohet të punoni deri në 3 vende pune. Por duhet ditur që puna e dytë apo e tretë nuk duhet të ndërhyjë në të parën e caktuar nga sponsori. Gjithashtu, çdo pozicion i ri pune duhet të verifikohet dhe miratohet nga agjencia sponsorizuese në Shtetet e Bashkuara.

Дали е дозволено да работиш повеќе од 1 работа на Work & Travel Deutschland?

Во Германија може да работите само кај 1 работодавач. Минимум работни часови се 169 часа, со можност за повеќе доколку вие имате желба за тоа, а работодавачот има потреба за тоа.

A mund të aplikojnë disa studentë dhe të punojnë së bashku në të njëjtin vend?

Sigurisht që munden, por është e nevojshme të deklarohet e njëjta gjatë aplikimit.

Kur fillon dhe sa zgjat programi Work & Travel USA?

06.2023 – 01.10.2023

Kur fillon dhe sa zgjat programi Work & Travel Deutschland?

Kjo pyetje varet nga pushimet zyrtare verore të përcaktuara nga fakulteti ku po studioni. Më shpesh, studentët fillojnë punën nga 15.06 ose nga 01.07. Programi zgjat 90 ditë nga momenti i hyrjes në Gjermani.

 Sa kohë duhet për t'u regjistruar në programet studentore?

Regjistrimi për në SHBA zgjat deri më 01.04.

Regjistrimi për programin në Gjermani zgjat deri në plotësimin e kapacitetit të vendeve të punës. Sipas përvojës së viteve të kaluara, 90% e vendeve të punës plotësohen deri në muajin mars, ndërsa 10%  plotësohen gjatë muajit prill

Për NE

Konteksti është një ekip i përbërë nga filologë të diplomuar që kanë përvojë të madhe në zbatimin e programeve të shkëmbimit kulturor. Secili nga ekipi ka qenë në një nga programet e shkëmbimit kulturor. Karakteristikat tona janë profesionalizmi i jashtëzakonshëm, standardi i lartë në komunikim, puna e ndershme dhe e palodhur me të cilën Agjencioni KONTEXT është bërë një agjenci e njohur dhe e respektuar në të gjithë Ballkanin dhe më gjerë.

Lokacioni

Употреба на колачиња (Cookies)

Оваа веб-страна користи колачиња за автентикација, навигација и останати функции. Со користење на веб-страната се согласувате да ги добиете колачињата на вашиот уред.